Cybersecurity:
hoe bescherm je jouw organisatie tegen cybergevaren?
Deze week zijn wij goed zichtbaar langs de A16 bij Zwijndrecht met dank aan Koffiepartners. Natuurlijk om een ieder het beste te wensen voor 2023 maar ook om aan te zetten tot het doornemen van jouw IT omgeving. Heb jij je cybersecurity op orde?
Geschreven door Michael Vrijland
Wat is cybersecurity?
Cybersecurity is de praktijk van het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en data tegen cyberaanvallen. Cyberaanvallen zijn criminaliteit op het internet, waarbij hackers proberen om toegang te krijgen tot systemen of persoonlijke informatie te stelen.
De gevaren van cybersecurity: phishing, malware, ransomware, DDoS-aanvallen
Er zijn verschillende manieren waarop cyberaanvallen plaats kunnen vinden. Sommige aanvallen zijn gericht op het stelen van persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden en creditcardnummers, terwijl andere aanvallen bedoeld zijn om systemen te onderbreken of zelfs te vernietigen.
Phishing
Een voorbeeld van een cyberaanval is phishing. Bij phishing proberen hackers persoonlijke gegevens te stelen door middel van valse e-mails of websites die eruitzien als legitieme bronnen. De hacker kan bijvoorbeeld een e-mail versturen naar een gebruiker die lijkt te komen van een bank of een andere vertrouwde organisatie, en verleidt de gebruiker tot het invullen van persoonlijke gegevens op een valse website.
Malware
Een ander voorbeeld van een cyberaanval is malware. Malware is kwaadaardige software die zonder je medeweten op je computer geïnstalleerd wordt. Deze software kan bijvoorbeeld pop-upvensters laten verschijnen, je computer traag maken of zelfs je persoonlijke gegevens stelen. Malware kan bijvoorbeeld geïnstalleerd worden via kwaadaardige links in e-mails of via gemanipuleerde downloads.
Ransomware
Ransomware is een vorm van malware die gebruikt wordt om computers of netwerken te blokkeren en een losgeld te eisen om de toegang weer terug te krijgen. Deze aanvallen kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden door middel van kwaadaardige links in e-mails of via gemanipuleerde downloads.
Zodra de ransomware is geïnstalleerd op een computer of in een netwerk, kan het bestanden of gegevens blokkeren of versleutelen. De hacker eist dan een bepaald bedrag als losgeld om de toegang tot deze bestanden of gegevens weer te geven. Soms zal de hacker ook dreigen om de bestanden of gegevens te wissen als het losgeld niet betaald wordt.
DDoS
DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) zijn een soort cyberaanvallen waarbij een website of server overbelast wordt met verkeer, zodat deze niet meer bereikbaar is voor gebruikers. De aanvaller kan bijvoorbeeld een groot aantal computers of servers gebruiken om tegelijk naar een website te vragen, wat ervoor zorgt dat de server overbelast raakt en niet meer in staat is om legitiem verkeer te verwerken. Hierdoor wordt de website of service onbereikbaar voor gebruikers.
DDoS-aanvallen kunnen grote gevolgen hebben voor websites en online diensten, omdat deze tijdelijk onbereikbaar worden gemaakt. Dit kan leiden tot verlies van inkomsten, reputatieschade en frustratie bij gebruikers.
Tips voor het versterken van je cybersecurity
Om je te beschermen tegen deze en andere cybergevaren, is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen. Hieronder heb ik enkele tips op een rijtje gezet:
- Zorg voor een sterk wachtwoordbeleid: Zorg ervoor dat medewerkers in je organisatie sterk en uniek zijn wachtwoorden gebruiken en dat ze deze regelmatig wijzigen.
- Installeer antivirussoftware: Antivirussoftware kan je helpen om malware op te sporen en te verwijderen voordat deze schade kan aanrichten.
- Wees voorzichtig met links: Klik niet zomaar op links in e-mails of op sociale media, zeker als je niet zeker weet dat ze van een betrouwbare bron komen.
- Maak regelmatig back-ups: Door regelmatig back-ups te maken van je belangrijke bestanden, kun je voorkomen dat je deze kwijt raakt.
- Zorg voor twee-factorauthenticatie: Met twee-factorauthenticatie wordt het inloggen op je account beveiligd door middel van een tweede stap, zoals het invoeren van een code die naar je mobiele telefoon gestuurd wordt. Dit maakt het voor hackers moeilijker om toegang te krijgen tot je account.
- Zorg voor beveiliging op mobiele apparaten: Zorg ervoor dat alle mobiele apparaten in je organisatie, zoals smartphones en tablets, goed beveiligd zijn met een wachtwoord of vingerafdrukherkenning.
Als je deze tips opvolgt, kun je het risico op cyberaanvallen aanzienlijk verkleinen. Om je nog beter te beschermen tegen cybergevaren, is het aan te raden om professioneel advies in te schakelen, zoals dat van Drechtstad Automatisering. Wij hebben de expertise in huis, ook op het gebied van cybersecurity en kunnen je helpen om je organisatie te beschermen tegen cyberaanvallen.
Neem contact met ons op voor advies
en hulp bij het versterken van je cybersecurity.
Als ondernemer wil je bezig zijn met je eigen business en zo min mogelijk tijd en energie stoppen in ICT tools die je hierbij moeten helpen. Maar je bent je ook bewust dat juist ICT één van de pijlers is binnen het bedrijfsproces die bijdraagt aan groei en efficiency. Een vertrouwde en heldere samenwerking met een partner volgens jouw wensen is dan de eerste stap.