Cybersecurity:

Back-up je data! En meer…..

Het veiligstellen van je bedrijfsdata is van cruciaal belang in de huidige digitale wereld. Maar hoe weet je of jouw back-up systeem voldoet aan de eisen? En hoe zorg je ervoor dat je downtime minimaliseert wanneer apparaten het begeven? In dit artikel bespreken we verschillende manieren om je back-up systeem te optimaliseren en je bedrijfsdata veilig te stellen. We eindigen deze blog met het gegeven dat naast je data ook je apparatuur en internetverbindingen kunt backuppen!

 

Geschreven door Michael Vrijland

Onlangs was het World Back-up Day.

Natuurlijk goed om stil te staan bij de vraag óf je een goede back-up hebt, of deze teruggezet kan worden (werkbaar is) en wat de regelmaat is waarop de back-up gemaakt wordt. Echter ben ik van mening dat je hier iedere dag van het jaar over na moet denken totdat je zeker weet dat je het goed hebt geregeld.

Worden er vanuit jouw branche of wellicht vanuit jouw cyberpolis eisen gesteld aan de manier waarop jij je back-up ingeregeld moet hebben?

Onlangs tijdens een kennismakingsgesprek met een potentiële nieuwe relatie ging het gesprek de richting op van cybersecurity. Naast zaken zoals Phishing Awareness Training, Mailsecurity, Firewall en uitvoeren van updates kwam het onderdeel back-up aan bod. Op de vraag of klant wist of er een back-up van alle data en mail wordt gemaakt, hoe vaak deze wordt gemaakt, wat de bewaartermijn is en of er weleens een restoretest wordt gedaan verschenen de vraagtekens in de ogen van de klant. Hij ging er vanuit dat dit goed was ingeregeld maar wist eigenlijk niet hoe en wat.

In de IT wereld gaat het gezegde “Assumption is the mother of all f***-ups” rond. Zeker op het gebied van bezig zijn met je IT klopt dit soms best aardig. Je denkt dat je het allemaal goed voor elkaar hebt maar niets is minder waar… In dit soort scenario’s is het best fijn om een IT partner te hebben die je hier duidelijkheid en zekerheid over kan geven maar ook met je mee kan denken hoe de IT in te regelen bij verandering en groei.

Wat voor soort back-up past bij mijn IT?

Heb je nog een server op locatie staan? Werk je volledig in de (Microsoft) Cloud? Werk je met externe partijen voor wat betreft CRM of administratie? Afhankelijk van de antwoorden die je hebt gegeven op de vragen hierboven helpen wij je met het kiezen van de juiste manier van back-uppen.

On-Premise back-up

Eén van de manieren om je lokale server te back-uppen is door de back-up naar een lokale locatie te maken. Deze kun je dan vervolgens weer laten kopiëren naar eenzelfde lokale opslag op een andere locatie.

Remote back-up

Heb je lokale servers staan? Dan is het advies zeker om hier een volledige back-up van te draaien, dat kan lokaal maar je kunt die back-up ook direct naar een andere (online) locatie laten maken. Het voordeel dat je dan hebt is dat er bij brand of diefstal een back-up aanwezig is.

Heb je een volledige back-up gemaakt? Vergeet dan zeker niet om een Disaster Recovery plan te maken. Is de back-up terug te zetten, hoeveel tijd kost het terugzetten en is mijn IT daarna weer volledig in de lucht? Dit laatste wordt vaak vergeten omdat men ‘aanneemt’ dat het wel goed zal gaan, immers geen foutmelding gezien. Wees zeker van je zaak! Test je gemaakte back-ups!

Cloud Back-up

Werk je volledig met bijvoorbeeld Google Workspace of Microsoft 365? Denk nu niet dat je data daar dan veilig staat want Microsoft of Google beheren dat….. Kies er alsjeblieft voor om ook je data bij die grote jongens te back-uppen! Wij bieden je daarvoor een Cloud back-up aan die al je (SharePoint) data en mail netjes back-upt! Wordt je data gegijzeld of verwijderd, zet deze dan eenvoudig en snel weer terug waardoor je downtime minimaal zal zijn!

Niet alleen data, maar ook apparaten en verbindingen neem je mee in de back-up!

Je data back-uppen, dat heb je wel door… Met al die meldingen in de media over cybercriminaliteit zal je hier best snel bij stilstaan. Maar wat kun je doen om de downtime laag te houden wanneer je apparatuur je in de steek laat?

UPS

Maak gebruik van een UPS (Noodstroomvoorziening) die je belangrijkste apparaten zoals servers, switch, firewall en internetmodem tijdelijk voorzien van stroom bij een stroomuitval. Vervolgens kun je de apparaten zelf gereguleerd uitzetten of kun je wellicht de stroomuitval overbruggen. Je kunt dan nog steeds werken op de server en internetten.

Fail-over op je internetverbinding

Dat klinkt moeilijker dan dat het is. Heeft jouw internetprovider een storing? Gebeurt al het werk dat jij doet online? Zorg er dan voor dat je een extra internetverbinding beschikbaar hebt zodat bij uitval van jouw hoofdverbinding de firewall er automatisch voor zorgt dat back-up verbinding wordt ingezet! Van een kleine IT omgeving tot een IT omgeving waarvan de uptime zo belangrijk is dat deze zo hoog als mogelijk moet zijn, wij hebben een passende fail-over verbinding voor je klaarliggen!

Kortom, Back-up is meer dan alleen je bestanden veilig stellen, en belangrijker dan je denkt, ook al heb je alles al in de Cloud staan. Juist dan!

En natuurlijk kun je denken, Het is nog nooit fout gegaan, waarom zou ik voor een back-up gaan betalen? Er komt echt een moment dat ook jouw onderneming die back-up heel hard nodig gaat hebben! Het is niet meer de vraag óf maar echt wanneer!

Samenvatting

Op World Back-up Day staan we stil bij de vraag of onze back-ups goed geregeld zijn. Maar eigenlijk is het belangrijk om hier iedere dag bij stil te staan. In deze blog wordt besproken wat voor soort back-up past bij jouw IT en hoe je de beste back-up kunt maken. Het is ook belangrijk om te leren hoe je downtime kunt minimaliseren door het voorkomen van apparatuur- en internetuitval. Zo leer je niet alleen hoe je jouw back-up goed kunt regelen, maar ook hoe je jouw IT in het algemeen kunt beveiligen.

Contact

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je meer informatie?
Neem dan even contact op

ONZE PARTNERS